YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Alanın Tanımı
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Okulumuzda Mutfak dalında eğitim verilmektedir.
Mutfak Dalı:
Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
Mutfak personeli olmak isteyenlerin;
· Yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan,
· Bedence güçlü ve sağlıklı,
· Tat ve koku alma duyumları gelişmiş,
· Temiz, titiz, sorumlu,
· Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip,
· Eli çabuk, hızlı hareket edebilen kimseler olmaları gerekir.
· Mutfağı yönetebilecek disiplin anlayışına sahip olmalıdırlar.
Çalışma Ortamı ve Koşulları
Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafeti giyerler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.
Alanın Amacı
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Okutulan Dersler
9. Sınıf
u Beslenme İlkeleri ve Hijyen (2 saat)
u Temel Yiyecek Üretimi ve Servis Atölyesi ( 7 Saat)
u Mesleki Gelişim Atölyesi (2 saat)
u Mesleki Yabancı Dil (4 saat)
10. sınıf
u Aşçılık Atölyesi (6 saat)
u Servis Atölyesi (4saat)
11.Sınıf
u Aşçılık Ve Servis Atölyesi (15 saat)
u Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Organizasyon (2 saat)
12.Sınıf
u Osmanlı Saray Mutfağı (7saat)
u İşletmelerde Beceri Eğitimi-Staj (24 saat)
Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği
Yiyecek ve içecek hizmetleri; otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde İş sağlığı ve güveliği dikkate alınarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
Turizm sektöründeki gelişmelelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; insanların bir çoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine neden olmuştur.
Bu bölümden mezun olduğunuzda, kendi başınıza veya toplu yerlerde yiyecek üretebilecek, sektöre bağlı çeşitli işletmelerde çalışabilecek ve kendi işletmenizi açabilmek için gerekli olan “İşyeri açma Belgesine” sahip olacaksınız.
Mezunların Tercih Edebileciği Bölümler
Lisans
u Gastronomi ve Mutfak Sanatları
u Turizm ve Otel İşletmeciliği
u Yiyecek – İçecek İşletmeciliği
u Konaklama ve Seyahat Hizmetleri
u Ön lisans
u Gıda Teknikerliği
u İkram Hizmetler
u Aşçılık
OKULUMUZ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
Okulumuz Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Öğrencileri bir taraftan eğitimlerine devam ederken, diğer taraftan Döner Sermaye Çalışmalarına katılarak üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Döner Sermaye çalışmalarında öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve Usta Öğreticilerimiz tarafından Yemek üretimi yapılmaktadır.
Döner sermaye ile birlikte Öğrencilerimiz İş hayatına hazırlanırken aldıkları ücretlerle de okul ihtiyaçlarını karşılayabileceklerdir.
Üretim faaliyetlerini yürüten öğrencilerimizin donanımlı, alanında yeterlilik sahibi ve kendi ayakları üzerinde durabilecek bireyler olarak mezun olmasını sağlamak birinci önceliğimizdir.
Önümüzde ki yıllarda daha da büyümesini temenni ettiğimiz üretim ağımızla beraber kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen bir Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı oluşturup, Üretim kapasitemizi daha da arttırmak ise bir diğer hedefimizdir.